Το Βροχόμετρο είναι ένα από τα επίγεια μετεωρολογικά όργανα για την μέτρηση του ύψους της βροχής. Ίσως το πρώτο μετεωρολογικό στοιχείο που φαίνεται να μετρήθηκε όπως βεβαιώνεται και από την ιστορία ήταν το ύψος της βροχής εκ του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ένα δοχείο περισυλλογής και ένας βαθμομετρικός κανόνας. Το πότε ακριβώς χρησιμοποιήθηκε το πρώτο βροχόμετρο είναι άγνωστο. Κατά την αρχαιότητα οι Έλληνες φέρονται να κρατούσαν σημειώσεις βροχοπτώσεων από τον 5ο αιώνα π.Χ. Στα θρησκευτικά βιβλία των Εβραίων αναφέρεται πως στην Παλαιστίνη μετρούσαν την βροχή από τον 1ο αιώνα μ.Χ.. Στη μακρινή Κορέα χρησιμοποιούσαν μπρούντζινα δοχεία για την μέτρηση της βροχής, πιθανώς λαμβάνοντας υπ΄ όψη και τον ήχο. Σήμερα όλοι οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί χρησιμοποιούν συνήθως το δεκαπλασιαστικό βροχόμετρο για την μέτρηση του ύψους της βροχής.πηγή.wikipedia
Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά την διαδικασία και τα υλικά που θα χρειαστείτε για να κατασκευάσετε μόνοι σας ένα βροχόμετρο.
ΥΛΙΚΑ
Ένας ογκομετρικός κύλινδρος υγρών
Ταινία αδιάβροχη
Ένα χωνί
Ένα δοχείο διαφανές
Μερικά βότσαλα
Μπαλάκι του
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τοποθετούμε σε ανοιχτό χώρο το πλαστικό δοχείο και βάζουμε μέσα μερικά βότσαλα έτσι ώστε να μην παρασύρεται από τυχόν ανέμους. Στην συνέχεια τοποθετούμε στο εσωτερικό του δοχείου τον ογκομετρικό κύλινδρο εντός του δοχείου προσεκτικά για να μην το σπάσουμε. Στην συνέχεια στερεώνουμε στο πλαστικό διαφανές δοχείο το χωνί μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το κάτω μέρος από το χωνί να είναι μέσα στο ογκομετρικό κύλινδρο, έτσι ώστε οι σταγόνες της βροχής να διοχετεύονται εντός του κυλίνδρου για να μετράμε το ύψος βροχής. Στην συνέχεια με την αδιάβροχη ταινία μας και πολύ προσεκτικά στερεώνουμε το χωνί επάνω στο διαφανές δοχείο μας. Το βροχόμετρο είναι έτοιμο.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Στο όργανο αυτό να ξέρετε ότι μπορεί να έχετε σφάλματα ως προς την μέτρηση λόγω της εξάτμισης για να εμποδίσετε κάτι τέτοιο θα μπορούσατε να βάλετε ένα μπαλάκι του γκολφ στο χωνί.
Για να υπολογίσετε τώρα την τιμή της βροχόπτωσης κάνετε το εξής:
ΔΙΔΙΚΑΣΙΑ
Μετράμε την διάμετρο από το χωνί μας και στην συνέχεια την διαιρούμε δια του δυο για να βρούμε το μήκος της ακτίνας. το Εμβαδόν του χωνιού θα είναι Ε=πρ2
Όπου ρ είναι η ακτίνα.
Με αυτό τον τρόπο έχουμε βρει το εμβαδόν του δίσκου του χωνιού μας σε κυβικά εκατοστά.
Στην συνέχεια μετράμε από τον ογκομετρικό κύλινδρο το ύψος του νερού σε χιλιοστά. Τέλος διαιρούμε τα χιλιοστά μας με το εμβαδόν (ύψος/εμβαδόν) και βρίσκουμε πόση είναι η βροχόπτωση της ημέρας σε χιλιοστά ανα τετραγωνικό εκατοστό.
Πώς κατασκευάζουμε ένα βροχόμετρο με απλά υλικά;
Reviewed by TipsNow
on
Απριλίου 12, 2017
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Σας ευχαριστούμε πολύ