Μετά την πρόσφατη υπόθεση στη Λάρισα με την πώληση ηλιελαίου για ελαιόλαδο γεννάται το ερώτημα της εμπιστοσύνης προς; τους προμηθευτές ελαιολάδου. Όπως είχαμε τονίσει σε προηγούμενη ανάρτηση η αγορά ελαιολάδου ενέχει πάντα ένα ρίσκο. Αν δεν αγοράζετε συσκευασμένα ελαιόλαδα με την αντίστοιχη διαθρεπτική επισήμανση τους, τότε πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον παραγωγό ή μεσάζοντα από τον οποίο θα το προμηθευτείτε. Στην αγορά κυκλοφορούν ελαιόλαδα νοθευμένα με σπορέλαια ή πυρηνέλαια τα οποία πολλές φορές είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.
Πώς να αντιληφθώ τη νοθεία;
Η πρώτη ένδειξη για νοθεία αποτελεί το χρώμα και η γεύση του ελαίου. Το χρώμα του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστικό και ανάλογα με την ποικιλία του μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο. Η σημαντικότερη όμως ένδειξη είναι η γεύση και το άρωμα. Τα νοθευμένα έλαια με σπορέλαια έχουν συνήθως οσμή τηγανητής πατάτας, ειδικά όταν η νοθεία έγινε με ηλιέλαιο. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική φρουτώδης οσμή ελιάς ενώ η γεύση του είναι συνήθως πικρή ή πικάντικη ανάλογα με την ποιότητα του.
Τι πρέπει να κάνω αν υποψιαστώ νοθεία;
Αν το χρώμα, η γεύση ή το άρωμα του λαδιού σας δεν σας ικανοποιεί τότε ζητήστε την βοήθεια του χημείου μας. Για να μην ξοδέψετε μια περιουσία στις αναλύσεις ζητήστε να γίνει η ανάλυση των τιμών Κ και της οξύτητας. Όταν το έλαιο είναι νοθευμένο με σπορέλαιο, η τιμή οξύτητας θα είναι πραγματικά χαμηλή, καθώς τα σπορέλαια είναι χαμηλής οξύτητας και η Κ270 θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Στη συνέχεια αφού λάβετε την επίσημη έκθεση αποτελεσμάτων απευθυνθείτε στον ΕΦΕΤ και καταγγείλτε τη νοθεία.
Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ www.pasiaslab.gr
Νοθεία ελαιολάδου; Πώς να την αναγνωρίσω και ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε;
Reviewed by TipsNow
on
Νοεμβρίου 27, 2017
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Σας ευχαριστούμε πολύ