Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε από τους μελισσοκόμους, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από την καθημερινή μας επαφή και αλληλεπίδραση.
Ερ. 1: Είναι δυνατόν να μην κρυσταλλώσει το μέλι;
Το μέλι ανθέων και ειδικά το μέλι ερείκης, κουμαριάς κ.ά κρυσταλλώνουν πολύ γρήγορα σε διάστημα έως 2 μήνες από την παραγωγή. Η βιβλιογραφία αναφέρει τη θέρμανση ως κύρια μέθοδο αποφυγής κρυστάλλωσης με τη θερμοκρασία όμως να πρέπει να μην ξεπερνά τους 60 βαθμούς αν θέλουμε να το αφήσουμε για αρκετό χρόνο. Η θέρμανση καταστρέφει το ένζυμο της διαστάσης και επομένως ο χρόνος θέρμανσης σχετίζεται με την αρχική τιμή της. Επίσης, η θέρμανση επηρεάζει και την τιμή της HMF, αλλά ο ρυθμός αύξησης της σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν είναι σημαντικός. Εναλλακτικοί τρόποι αποφυγής κρυστάλλωσης είναι η μείξη του μελιού με μέλι δάσους το οποίο δεν κρυσταλλώνει. Τέλος, αν το μέλι τοποθετηθεί σε κατάψυξη δεν θα κρυσταλλώσει για όσο χρόνο βρίσκεται αποθηκευμένο.
Ερ. 2: Ποιες αναλύσεις πρέπει απαραίτητα να κάνω στο προϊόν μου;
Η νομοθεσία 2001/110/EC προβλέπει ότι στο μέλι πρέπει να γίνουν οι εξής αναλύσεις: HMF, διαστάση, αγωγιμότητα, ελεύθερα οξέα, γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη, ενεργότητα διαστάσης και υγρασία. Ανά περίπτωση και ανάλογα σε ποιον θα διανεμηθεί το προϊόν μας μπορεί να ζητηθούν φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά και βαρέα μέταλλα. Τέλος, η γυρεοσκοπική είναι απαραίτητη αν το μέλι χαρακτηριστεί ως προς τη βοτανική του προέλευση (θυμάρι, κάστανο, βαμβάκι, ηλίανθος, πεύκο κ.ά)
Ερ. 3: Θέλω να διακινήσω το προϊόν μου στις ΗΠΑ. Τι πρέπει να κάνω;
Για διακίνηση στις ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να γίνει εγγραφή στον FDA. Το δύσκολο κομμάτι στην εγγραφή είναι η ανάγκη ύπαρξης ατζέντη που θα εγγυηθεί για εσάς. Το όνομα του ατζέντη είναι απαραίτητο στο στάδιο 7 της αίτησης. Στη συνέχεια το προϊόν θα πρέπει να διαθέτει διατροφικής δήλωσης στα πρότυπα του FDA. Τέλος, απαιτείται η συνεργασία με εταιρεία logistics για την εξαγωγή του προϊόντος.
Ερ. 4: Τι πρέπει να ελέγχω για να εξάγω το χρόνο ζωής του μελιού μου;
Ο χρόνος ζωής του μελιού εξαρτάται από 3 παράγοντες: την HMF, τη διαστάση και τον οργανοληπτικό έλεγχο. Τα 3 αυτά στοιχεί θα καθορίσουν τη διατηρησιμότητα του προϊόντος.
Ερ. 5: Πως μπορώ να αναδείξω το προϊόν μου;
Το κάθε μέλι έχει τη δική του ιδιαιτερότητα, π.χ το μέλι ερείκης και ο ευκάλυπτος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Ομοίως το έλατο και η καστανιά. Το θυμάρι, το βαμβάκι και το τριφύλλι έχουν ιδιαίτερη γεύση που ταιριάζει σε γαλακτοκομικά προϊόντα και οπότε προτιμάται από τη γαλακτοβιομηχανία. Τέλος, η ρίγανη και το βελανίδι έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση.
Ερ. 6: Το μέλι μου είναι ανθέων αλλά έχει αγωγιμότητα >0.8 mS/cm. Τι πρέπει να γράψω επί της ετικέτας;
Αν το μέλι δεν περιέχει μελιτώματα πεύκου και είναι καθαρό ανθέων σημαίνει ότι περιέχει είτε άνθη ευκαλύπτου είτε άνθη ερείκης-κουμαριάς. Σε αυτή την περίπτωση η νομοθεσία επιτρέπει να έχει υψηλή αγωγιμότητα το μέλι μας αν και ανθέων.
Ερ. 7: Χρειάζεται διατροφικής δήλωσης το μέλι μου;
Επειδή είναι φυσικό προϊόν η διατροφική δήλωση είναι προαιρετική. Οι περισσότεροι όμως χονδρέμποροι στο εξωτερικό ζητάνε να υπάρχει επί της συσκευασίας. Απαραίτητη, όμως, είναι η διατροφική δήλωση για ΗΠΑ.
Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Σας ευχαριστούμε πολύ