Άραγε είναι όλες οι αναλύσεις ελαιόλαδου απαραίτητες; Μπορώ να αποφύγω κάποιες; Τι μπορώ να κάνω για να διαφοροποιήσω το προϊόν μου; Τι δείχνει πραγματικά η κάθε παράμετρος; Αυτές είναι οι συχνές απορίες των παραγωγών. Σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα το ελαιόλαδο έχει πληθώρα αναλύσεων που απαιτούνται από τη νομοθεσία. Ας δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε ορθολογικά τα πακέτα αναλύσεων ώστε να είμαστε και νόμιμοι και να μην ξοδέψουμε πολλά χρήματα.
1) Το πρώτο βήμα ποιοτικής κατάταξης: Πριν προχωρήσω σε πολλές αναλύσεις πρέπει να προσδιορίσω την οξύτητα, τις τιμές Κ και τον αριθμό υπεροξειδίων. Από αυτές τις αναλύσεις διαπιστώνουμε ότι το ελαιόλαδο μας πληροί τα όρια για κατάταξη του σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα αν η οξύτητα είναι μικρότερη από 0.8% κατά βάρος (εκφρασμένο σε ελαϊκό οξύ) η τιμή Κ232< 2.5, η τιμή Κ270<0.22 και ο αριθμός υπεροξειδίων μικρότερος από 20 meqO2/kg το λάδι μας φαίνεται να πηγαίνει για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ιδιαίτερα αυξημένη τιμή πώλησης λαμβάνουν τα ελαιόλαδα με οξύτητα<0.3%, Κ232<1.5 και Κ270<0.15. Αυτά τα ελαιόλαδα έχουν παρασκευαστεί με όλες τις ορθές γεωργικές πρακτικές, ενώ ο χρόνος συγκομιδής τους ήταν σωστός και το ελαιοτριβείο χρησιμοποίησε τεχνική ψυχρής έκθλιψης,
2) Οργανοληπτικός έλεγχος: Μην προχωρήσετε στις επόμενες αναλύσεις αν πρώτα δεν πραγματοποιήσετε οργανοληπτικό έλεγχο. Το 80% των ελαιολάδων υποβαθμίζονται σε κατηγορία λόγω εύρεσης ελαττώματος.
3) Ετικέτα ελαιολάδου: Ο παραγωγός πρέπει να επιλέξει τις αναλύσεις που περιγράφονται στην παράγραφο 1 καθώς και το προφίλ λιπαρών οξέων.
4) Διακίνηση στην ΕΕ ή εξαγωγή: Σε αυτή την περίπτωση ο παραγωγός πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις αναλύσεις που αναφέρει η 2568/1991 καθώς και σε ανάλυση βαρέων μετάλλων (κυρίως μολύβδου σύμφωνα με την 1881/2006), και φυτοφαρμάκων (ειδικά για βιολογικά ελαιόλαδα). Ανάλογα με τη χώρα εξαγωγής ή διακίνησης θα σας ζητηθούν και επιπλέον αναλύσεις όπως π.χ για ΗΠΑ βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο, ενώ για Κίνα και πλαστικοποιητές.
5) Ισχυρισμός υγείας και διατροφής: Αν λάβετε υψηλή βαθμολογία (> 4) κατά τον οργανοληπτικό έλεγχο στο πικρό και το πικάντικο τότε αξίζει να προχωρήσετε στην ανάλυση των πολυφαινολών. Και αυτό γιατί η γεύση του πικρού και πικάντικου προέρχεται από τις πολυφαινόλες. Αν πετύχετε ισχυρισμό υγείας τότε επί της ετικέτας μπορείτε να αναγράψετε τον ισχυρισμό όπως παρουσιάζεται στον κανονισμό 432/2012.
Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Σας ευχαριστούμε πολύ